Mahkeme Büro Hizmetleri

 

Program Danışmanı
Programın Amacı
Programın Hedefleri
Mezuniyet Koşulları
Öğrenme Çıktıları
Staj Esasları
BİLGİ PAKETİ
 

PROGRAM HAKKINDA

Hukuk, sadece hâkim, savcı ve avukatlık meslekleriyle sınırlı kalmamakta, toplumsal yaşamın her alanında hak, hürriyet ve adalet ihtiyacının uyumlu bir biçimde düzenlenmesi konularını da kapsamaktadır. Dolayısıyla hukuk, toplumsal kurum ve kuruluşlar için geleneksel ve evrensel hukuk ilkelerinin belirlenmesi; bireysel, ulusal ve uluslararası ilkelerin saptanması ve düzenlenmesi gibi geniş bir hizmet alanına yayılmaktadır. Toplumun her alanında ilgili sorunları çözmeyi hedefleyen hukuk, adaletin sağlıklı bir şekilde tesis edilebilmesi için temel ve teknik bilgiler ile donatılmış olan nitelikli Mahkeme Büro Hizmetleri personellerine ihtiyaç duymaktadır. Alandaki artan talebi karşılayabilmek için hukuk terminolojisine hâkim, kamu ve özel sektör kuruluşlarında istihdam edilecek personellerin yetiştirilmesi gereklidir.

 

Mahkeme Büro Hizmetleri Programı ile Adalet Bakanlığı ve Yargı Örgütünün çeşitli birimlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara insan gücünün yetiştirilmesi ve Bakanlık Teşkilatı’nda görev almış personele hizmet içi eğitim sağlanması hedeflenmektedir. Ülkemizde adliye teşkilatında çalışan, hâkimlik ve savcılık birimlerinde “yazı işleri/kalem” olarak adlandırılan birimlerde, hukuk eğitimi almış Mahkeme Büro Hizmetleri programı mezunlarıyla işler daha düzenli, etkin ve hızlı ilerlemektedir.

 

PROGRAMIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Hukuk ve yargı hizmetlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde uygulamasına hâkim, Türkçeyi güzel konuşup yabancı dil bilen, bu alanın uluslararası gelişmelerini takip edebilen, son teknolojileri takip edip bu teknolojinin sunduğu araç ve hizmetleri kolaylıkla kullanabilen çalışanlara yönelik talebin gittikçe arttığı bir gerçektir. Mahkeme Büro Hizmetleri Programı mezunları, görev ve sorumluluk bilinci ile mesleki hayata hızla uyum sağlayabilecek, hukuk hizmetlerinde etkin performans gösterebilecek, hem adalet bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı içerisinde hem de diğer yargı mercileri ile özel sektörde çalışabilecek yeterliliğe sahip profesyoneller olacaklardır.

 

Mahkeme Büro Hizmetleri programından başarıyla mezun olan öğrenciler, çeşitli unvanlar ile görevli olarak çalışabilmektedir. Bu elemanlar; yüksek yargı kollarında, mahkemelerde, icra dairelerinde, noterlerde vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve hâkimlerin aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütebilmektedirler. Devletin en temel kamusal hizmetlerinden olan hukuk ve yargı hizmetlerini yürütürken hukuksal terminolojiyi bilen, büro içinde ve dışında gerekli olan haberleşmeleri yürüten, çalışılan organizasyonda etkin iletişim kurabilen, dosyalama ve arşivleme yapabilen, kurum ve kişiler arası hukuki ilişkilerde adli yazışmaları gerçekleştirebilen insan gücüne sahip olmak çok önemlidir. Bu noktada Mahkeme Büro Hizmetleri programı, özellikle Adalet Bakanlığı teşkilatı içerisinde yazı işleri müdürü veya yardımcısı, icra müdürü, müdür yardımcılığı veya memurluğu, şube müdürlüğü, idari işler müdürlüğü, zabıt kâtibi, icra kâtibi, mübaşir, noterlerde çeşitli görevler ve hukuk bürolarında çalışma imkânına sahip olacak insan gücünü yetiştirir. Bunun yanında özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında da çeşitli görevler alabilirler.

 

DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER

  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İşletme
  • Kamu Yönetimi
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

 

 

 

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2024, Pazartesi